
Sund jord – Kaskelot #255
Vi hører mere og mere om jordsundhed, men hvad betyder det egentlig, at en jord er sund, og hvorfor skal vi bekymre os om det? Til dagligt tænker de fleste af os sjældent på, hvad der foregår i jorden under vores fødder. Men jorden er ikke så stationær, som man måske kunne forestille sig. Der er nemlig fyldt med lov. Skal man have et sundt økosystem over jorden, skal man tænke det, der foregår under jorden, med i ligningen.
I dette nummer af Kaskelot vil vi sammen med et hold af dygtige skribenter undersøge hvad jordsundhed. Vi kigger på, hvad en sund jord er, og hvad det er, der bestemmer jordens sundhed, på jordens biodiversitet og hvor vigtig det er for os.
Anette Hougaard Nielsen sætter os ind i den gode jord i en overordnet artikel om jord, jordsundhed, og jordens betydning over jorden.
Uffe N. Nielsen tager os med ned under jorden til den oversete biodiversitet og nogle af de spændende arter der lever her.
Med fokus på jordens mikrobiom viser Martin Schier Christiansen og Per Gundersen os ind i hvordan skovrejsning på landbrugsjord er mere kompleks end som så.
Derudover har Marie Rubæk Holm skrevet om regnorme og deres vigtighed, samt lavet en aktivitet om hvordan man lokker regnorme til overfladen, så man kan undersøge dem nærmere.
Herefter har Malene Bendix lavet en aktivitet, hvor man kan undersøge hvordan regnorme nedbryder organisk materiale omkring sig.
Ydermere sætter Lene Christensen og holdet fra ASTRA os ind i det nye store masseeksperiment, som også har fokus på sund jord i år.
Charlotte Trolle Olsen har skrevet en case om hvordan man kan lave kompostering i stor skala.
Uden for temaet har Aage Kristian Olsen Alstrup og Tobias Wang skrevet næste artikel i serien om evolution, denne gang med fokus på udviklingen af komplekse strukturer, såsom øjet.
Endnu en gang har Alexander Holm skrevet en spændende klumme, denne gang om regeringens nye kurs for fiskeriet, som er lidt gammel og outdated.
Ydermere har Nanna Heidemann sat fokus på hvordan man inddrager forældre i elevernes faglig læsning, og hvordan det fremmer udbyttet for eleverne.
Frederik Appel Olsen har kigget på tekstlige monokulturer, og hvordan det virker hvis vi kommer lidt væk fra at bruge de samme ord om og om igen.
Emma Vitale viser hvordan arkæologi og biologi går hånd i hånd i hendes forskning om slædehunde og deres samarbejde med mennesker.
Hannah Lois Owens og Marie Rubæk Holm har haft fokus på henholdsvis den blå fisk og hoatzinen og hvad der gør dem specielle. Og naturfotograf Natasja Corfixen har lavet en lille ode til altanens dyr.
Redaktionen har denne gang omtalt bogen 100 danske smådyr helt tæt på af Lars Kristensen, børnebogen Virkelige vilde historier fra hele verden af Line Friis Frederiksen og Emilia Rubæk, samt bogen Videnskab fra vilde hjerner.
God fornøjelse!