Kaskelot,  Kaskelot 2019

Kød – Kaskelot #227

Kød, kød og atter kød. Ifølge en artikel fra DTU Fødevareinstituttet spiser hver dansker i gennemsnit 52 kilo kød om året. Vi er et kødelskende folk, og det har vi været siden stenalderen. Vores høje levestandard giver os ydermere mulighed for at spise stort set alt det kød, vi har lyst til. Men hvad er konsekvenserne af vores høje kødforbrug?

I dette Kaskelot kan du læse forskellige betragtninger omkring kødspisning. Hvilke gevinster giver kødet os rent ernæringsmæssigt, og hvorfor er vi så glade for at spise det? Hvad er konsekvenserne af vores kødforbrug i forhold til klima og bæredygtighed? Hvordan forholder vi os til etikken omkring kødproduktion og dyrevelfærd? Hvordan er vi, med vores kødvaner, med til at sprede grobund for parasitter og vektorbårne sygdomme? Og endelig, kan vi undgå de negative konsekvenser, hvis vi i stedet begynder at dyrke kunstige bøffer i laboratorier? Og er det overhovedet muligt?  

Alt dette og meget mere får du svar på i vores temanummer om ’Kød’, hvor en række forskere og eksperter giver os deres besyv med omkring konsekvenserne af alt det kød, vi ynder at spise.

Udvalgt indhold:

  • Serie om komparativ fysiologi: Musklerne – af Aage Kristian Olsen Alstrup & Tobias Wang
  • Mennesket har altid spist kød- af Hanne Castenschiold
  • Kødets klimaaftryk – af Michael Minter
  • Parasitter i kød: også i Danmark – af Maria Vang Johansen
  • Dyrene på vores bord – af Mickey Gjerris
  • Bæredygtige og sunde måltider – af Anne Dahl Lassen, Sisse Fagt, Lenne Møller Christensen & Ellen Trolle
  • Fremtidens kødproduktion baseret på clean meat – af Niels Oksbjerg & Magrethe Therkildsen
  • Boguddrag: 100 myter om fordøjelse og kost – af Sofie Ingdam Halkjær & Andreas Munk Petersen
  • Serie om mikroskopi: Planteceller – af Brian Ravnborg
  • Indtryk fra årets Biologimarathon
  • Derudover: Lederen, Videnskabet, kursusopslag m.m.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.