Tekstilbiologi – Kaskelot #250
Når vi ser på tøjet vi har på og det, der hænger i vores garderobe, tænker de færreste nok på hvor meget biologi der er gemt derinde. Modebranchen skifter hele tiden og derfor gør mange garderober det også, hvilket kræver masser af ressourcer. Nogle tekstiler er lavet af pels fra dyr som får og alpakaer, andre er lavet af planter som hør og bomuld, nogle bliver kemisk produceret fra cellulosen fra træer, og andre igen bliver lavet af den plastik der skabes fra råolie. Vi, mennesker, har fundet mange måder at bruge naturen på – på godt og ondt – og på grund af det store ressourceforbrug er vi nødt til at gentænke det.
Som modspil til den store modebranche med op mod 22 sæsoner på et år, prøver flere nu at komme væk fra fast fashion og ændre på de processer, der er skadelige. I dette nummer af Kaskelot fortæller et hold af dygtige forskere og passionerede skribenter om forskellige aspekter af tekstiler og den biologi de indeholder.
Kinna Høybye har skrevet en artikel om tøj som undervisningsstof, hvor hun har udviklet en masse spændende undervisningsmateriale i kan finde her. Artiklen er spækket med illustrationer af Marie Rubæk Holm, som viser mange aspekter af branchen og biologien bag tekstilerne alle udviklet sammen med Kinna.
Et forskerhold fra DTU, bestående af Mandy Hobusch, Felipe Mejia Otalvaro, Carlotta Chiesa og Ditte Hededam Welner, fortæller om en ny og mere bæredygtig måde at lave den denimblå farve.
Anne Louise Bang og Poul-Erik Jørgensen inspirere til en fossilfri fremtid og udvikler tekstiler og farvestoffer uden brug af råolie.
Else Skjold og Jesper Richardy fortæller om hvor vigtig jordens sundhed er for de tekstiler vi udvikler.
Og skulle I have lyst til at lave jeres egne tekstiler, så har Sira Cecilie Hentze Kjeldal lavet en guide til at lave stof fra brændenælder.
Ydermere har Irina Iachina skrevet om arbejdet med edderkoppesilke i tøjproduktionen og hvordan hun arbejder på at fremstille det kunstigt.
Til sidst har vi som altid samlet en masse inspiration om emnet hvis I vil lære mere, der er bl.a. en masse fede dokumentarer og hjemmesider, hvor i kan undersøge videre.
Uden for tema har vi et lille fokus på genanvendelse af plastik i Det Cirkulære Plastiklab. og så har Marie Rubæk Holm haft fokus på binturongen og dens duft af popcorn.
Serien Tilpasset det ekstreme af Aage Kristian Olsen Alstrup og Tobias Wang blev afsluttet med artiklen Fysiologiske udfordringer i rummet. Men bare rolig de starter på en ny serie allerede i næste nummer af Kaskelot.
Og så har Alexander Holm endnu en gang skrevet en spændende klumme, denne gang om CO2 afgiften på landbruget under titlen Røverhistorier og lækagespådomme.
Preben Olund Kirkegaard har endnu en gang skrevet en didaktisk artikel til os, denne gang med fokus på responsiv og dialogisk feedback er forudsætningen for pædagogik.
Vi har også starten en ny lille serie om faglig læsning for biologi, som bestyrelsesmedlem Nanna Heidemann vil skrive om over de næste blade.
Redaktionen har denne gang omtalt bogen Retfærdig Naturbevarelse af Den Grønne Ungdomsbevægelse, bogen Kunstig intelligens bagfra af Anders Søgaard, samt børnebøgerne Højlydt, stille, hviskende og Jeg ser det af Romana Romanishin og Andrij Lesiv.
God fornøjelse!