Kaskelot 2023,  Nyhed

Det mikroskopiske dyreliv – Kaskelot #248

Når vi tænker på dyreliv, tænker vi gerne stort – elefanter, løver, ulve, blåhvaler, eller måske mere i retning af kæledyr og produktionsdyr – katte, hunde, grise og køer. Men i virkeligheden er der et væld af dyr, som vi nok aldrig ser, selvom de er at finde over dele verden.

Udstyret med et mikroskop er der en hel ny verden der åbner sig. En verden fyldt med vilde arter og med gåder om adfærd, og hvor livsstadier og levevis er ukendt, og hvem ved, måske venter hele dyregrupper bare på at blive opdaget. Disse små dyr, også kaldet meiofauna, er på grund af deres størrelse underlagt helt andre fysiske love end os. Dette gør at de har udviklet sig på mange vilde måder, for blandt andet at kunne modstå voldsomme tryk fra deres omgivelser eller rejse over – for dem – store afstande mellem sandkorn eller andet sediment.

I dette nummer af Kaskelot indstiller vi mikroskopet og sætter fokus på det mikroskopiske dyreliv, og lægger vægt på nogle af de arter I måske ikke kender så godt. Martin V. Sørensen hjælper os med at forstå hvad meiofauna overhovedet er.

Martin Kaae Kristensen viser hvordan man kan gå på opdagelse i den mikroskopiske verden ved at indsamle mos og lav.

Reinhardt Møbjerg Kristensen fortæller om sit fantastiske arbejde med at finde ikke bare en, men tre nye dyrerækker for videnskaben – nemlig korsetdyr, ringbærere og kæbedyr. Vi kommer også helt tæt på de forskellige dyr og hvordan man finder og undersøger dem. Og så får Reinhardt Kaskelotprisen, for sin store indsats med at undersøge og inspirere en hel dyreverden, som vi ellers ikke ser selv. Så kæmpe tillykke til ham.

Aage Kristian Olsen og Tobias Wang har skrevet en artikel om meiofaunaens tilpasninger til livet i det små.

Ydermere har Jørgen Olesen skrevet en artikel om y-larver, et 100 år gammelt mysterium i marinbiologi, om hvordan de ser ud som voksne.

Denne gang er det det levende fossil, sølvfisken, som Marie Rubæk Holm har sat fokus på i en lille artikel.

Vi har også lokket Alexander Holm til at skrive endnu en klumme, denne gang under titlen Skarv og skyld.

Preben Olund Kirkegaard har denne gang skrevet en didaktisk artikel hverdagsforestillinger i undervisningen.

Og så har Marianne Knudsen sat fokus på iltsvind i en artiklen om danske havområder der er truet af kollaps.

Redaktionen har denne gang omtalt bogen naturdannelse – året rundt, den store bog om fugle, samt tegneserien

God fornøjelse!

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.