Kaskelot 2023,  Nyhed

Hologenomik – Kaskelot #245

Vi mennesker eksisterer side om side med dyr, planter, svampe og et hav af mikroorganismer, som levede på Jorden længe før os. Men de færreste er nok klar over, hvordan og hvor meget alt dette liv faktisk påvirker os, og hvor meget vi interagerer med alt det liv der finde på, i og omkring os. Hologenomik er et relativt nyt forskningsfelt. Her bliver organismer, deres mikroorganismer og samspillet imellem dem, betragtet holistisk som ét hele. Idéen er altså at hvis man fx vil undersøge effekten af medicin hos et menneske, så skal man både se på mennesket egne gener, men også generne fra de mikroorganismer, der lever i og på mennesket, da de tilsammen former individets egenskaber.

For at undersøge dette nye spændende forskningsfelt inden for biologi og evolution, er vi i dette nummer af Kaskelot gået sammen med Center for Evolutionary Hologenomics, Globe Institut, Københavns Universitet.

Du kan blive klogere på hvad hologenomik er for noget i en større artikel skrevet af Mathilde Brandt Spile, Tom Gilbert og Christina Lehmkuhl Noer. For at forstå hvordan vi bliver hvad vi rører ved, har de også lavet en tankevækkende opgave, som man bare skal prøve.

Sandra Breum Andersen fortæller om menneskets vigtige samspil med dets mikrober og Signe Lolle fortæller om Personlig medicin ved kigge på organoider.

Læs også om hvordan insekter og bakterier lever sammen i symbiose i en artikel af Simon Bahrndorff og Asmus Toftkær Muurmann.

Og så kan du få et indblik i hvordan hologenomik kan revolutionere fremtidens fødevareproduktion i en artikel af Morten T. Limborg.

Som noget nyt har vi også samlet en bunke fede anbefalinger af podcasts, bøger, videoer m.m., så du kan fordybe dig endnu mere i emnet.

Aage Kristian Olsen og Tobias Wang har skrevet endnu en spændende artikel i serien “Tilpasset det ekstreme”, denne gang om Drøvtyggernes tætte samaspil med vommens mikroorganismer.

Vi har også lokket Alexander Holm til at skrive en klumme om den ufarlige europæiske ulv.

Ydermere har vi en skøn artikel om repræsentationer i naturfag af Preben Olund Kirkegaard. En boganmeldelse af bogen Naturdetektiven. En artikel om undervisning i de naturbaserede klimaløsninger af Carsten Rahbek, Karsten Elmose Vad, Katrine Minddal, Marianne Holmer og Gary Banta. Samt et mindeord om Thorkild A. Nielsen, stifter og formand for Biologiforbundet 1971-1978.

God fornøjelse!

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.