Svamperiget – Kaskelot #246
Kan man spise den?
Det er det forhold mange af os har til svampe. Vi kigger efter karl johan og kantareller i skovbundet og ser slet ikke alle de små svampe, der gemmer sig i alle revner og sprækker i naturen, de lange tråde af mykorrhiza, der befinder sig under vores fødder. I virkeligheden er svamperiget et enormt rige med over 10.000 arter i Danmark alene. De har gennem tiden været med til alt fra at redde menneskeliv, bygge skove og nedbryde alt det døde materiale, der ellers ville ligge og flyde. Og ikke nok med det, så kan de være med til at bygge en mere bæredygtig fremtid for os.
Du kan blive klogere på hvad svamperiget er for en størrelse i en artikel af Martin Schier Christiansen.
Rasmus Kjøller fortæller om mykorrhiza og jordens skjulte netværk.
Læs også om laver, de første plantedyrkere i en artikel af Ulrik Søchting.
Samt om insekters svampesygdomme og interaktionerne her, i en artikel af Annette Bruun Jensen, Nicolai Vitt Meyling, Sam Edwards og Henrik De Fine Licht.
Og så fortæller Lene Lange om hvorfor svampe, mykologisk viden og teknologier er vigtige for at redde verden.
Sara Landvik sætter fokus på hvordan en enkelt lille svampe kan gøre en kæmpe forskel med sine enestående enzymer.
Martin Schier Christensen og Alexander Holm har sat fokus på svampe i naturbeskyttelse og måske manglen derpå.
Til sidst i temaet har vi en aktivitet som udforsker skovens svampe af Marie Rubæk Holm og Martin Schier Christiansen.
Aage Kristian Olsen og Tobias Wang har skrevet endnu en spændende artikel i serien “Tilpasset det ekstreme”, denne gang om de dyr der kan æde svampe uden at blive forgiftede.
Marie Rubæk Holm har sat fokus på endnu en spændende art, nemlig bananfluen.
Vi har også lokket Alexander Holm til at skrive endnu en klumme, denne gang om trawlingens naturskadelige effekt.
Preben Olund Kirkegaard har denne gang skrevet en didaktisk artikel om undersøgende undervisning i naturfag.
Ulla Hjøllund Linderoth har sammen med Madkulturen og Fødevarestyrelsen skrevet lidt om de nye kostråd, samt noget undervisningsmateriale man kan få hertil.
God fornøjelse!